De melktap, hoe werkt dat?

 

De melktap is een uit de kluiten gewassen koelkast, in deze koelkast kunnen maximaal 2 melkbussen met ieder een inhoud van 50 liter. De melk wordt in de koelkast koel gehouden.

 

Op geregelde momenten wordt de melk in de bussen geroerd door een soort platte lepel, door het roeren wordt er voor gezorgd dat het room niet bovenop de melk gaat drijven. Hierdoor blijft de gehele inhoud van de melkbussen vol en rijk van smaak.

 

 

Het tappen.

 

Aan de voorzijde van de melktap zit een deurtje, achter dit deurtje bevindt zich de uiteindelijke tap. Achter het deurtje kun je een fles met een inhoud van 1 of 2 liter plaatsen. Een melkkan met deze inhoud is ook mogelijk.

 

Na het plaatsen van de fles of andere verpakking kun je 1 of 2 euro in de daarvoor bestemde gleuf werpen.

 

Vervolgens drukt u op de knop voor 1 liter of voor 2 liter, waarna de melk zal beginnen te stromen.

 

Tot slot heeft u nog de mogelijkheid om op de knop voor een bonnetje te drukken. Op dit bonnetje staan gegevens zoals de temperatuur van de melk en dergelijke.

 

Na afloop van het tappen sluit u het deurtje volledig, hierna zal het gedeelte van de tap door middel van stoom gereinigd worden.

 

 

Flessen.

 

Het is mogelijk om zelf een fles of kan mee te nemen om te laten vullen. Het is ook mogelijk om een fles te kopen bij melktap Paterswolde. In eerste instantie zijn dit plastic flessen, maar na verloop van tijd zullen deze vervangen worden door beter reinigbare glazen flessen.

 

 

Locatie.

 

De melktap staat in een apart gebouwtje bij de boerderij. Als de tijd van het jaar daar geschikt voor is, zijn naast de verse rauwe melk op de boerderij ook groente en aardappelen te verkrijgen. De groenten en aardappelen liggen in een gescheiden gedeelte van het gebouwtje van de melktap.

 

 

 

Tags: melk

E-mail