Rauwe melk, de witte motor.

Hier staat een melkkan met een glas gevuld met rauwe melk

 

We hebben het hier over rauwe melk, direct van de boer, als superfood, niet dat witte water uit van die kartonnen pakken uit de supermarkt. Supermarktmelk is een dood product, kapot gemaakt door pasteurisatie, of nog erger: sterilisatie. Levend voedsel als rauwe melk daarentegen heeft een natuurlijke werking.

 

Het verhitten van melk doodt niet alleen eventueel aanwezige schadelijke bacteriën, die voor een gezond mens het immuunsysteem op gepaste wijze kunnen uitdagen en daardoor versterken, maar ook goede bacteriën: probiotica, die de spijsvertering ondersteunen door de aanmaak van enzymen of van lipase, waarmee vetten kunnen worden afgebroken. Rauwe melk van goede kwaliteit kan rustig een paar dagen op kamertemperatuur staan.  De melk zal zuur worden door de aanwezige melkzuurbacterieën en is dan gefermenteerd. Het melkzuur, dat is ontstaan door de omzetting van lactose, beschermt ook tegen de bad guys; schadelijke bacterieën houden niet van een zure omgeving. Bij gepasteuriseerde melk kun je dit niet doen. Die is ‘dood’ en gaat vaak rotten. Het proces van verzuren kan worden versterkt door er een bacteriecultuur aan toe te voegen, zoals bij het maken van yoghurt of kefir gebeurt. Afgezien van borstvoeding is er één product dat superieur is aan rauwe melk, en dat is kefir.

 

 

De Masaï.

 

De Masaï zijn het levende bewijs dat rauwe melk gezond is. Zij leven hoofdzakelijk op rauwe geiten- en koeienmelk, bloed en vlees en zijn en lichtend voorbeeld van een gezond volk. Dit kan doordat melk een volwaardig voedingsmiddel is. Alles wat een mens nodig heeft, zit er in. Je zou op alleen melk kunnen leven. Het bevat essentiële aminozuren, eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines A, D, K en de in vet oplosbare variant van vitamine C (die verder alleen in lever voorkomt), mineralen, enzymen, nuttige bacteriën en cholesterol, dat ook een belangrijke functie heeft voor het lichaam en niet per definitie schadelijk is.

 

 

 

Bron: Iris Maier, www.devoedzamekeuken.nl

 

Tags: melk

E-mail