• Nieuws
  • Opening Melktap Paterswolde groot succes

Opening Melktap Paterswolde groot succes

Hier staat een foto weergegeven waarop vrienden een cadeau aan familie Veenhuis overhandigd. Het is een beeld van een boer die 2 melkbussen draagt.

 

Zaterdag 3 juni 2017.

 

“Jullie brengen de menselijke maat weer terug op het erf. Ik vind het fantastisch dat ik vandaag de Melktap Paterswolde, de eerste melktap in de gemeente Tynaarlo en omstreken, mag openen”, sprak een glunderende burgemeester Marcel Thijsen zaterdag 3 juni 2017 op het zonovergoten erf van de familie Veenhuis aan de Hooiweg 202 in Paterswolde. “Waar wij behoefte aan hebben in Nederland is eerlijk voedsel. En wat is er nu eerlijker, dan voedsel

direct uit de regio. Zonder tussenhandel, de boer en zijn koeien kennende. Met plezier tap ik daarom de allereerste fles bij jullie melktap.”

 

Vervolgens nam Thijsen ten overstaan van de ruim honderd belangstellenden met verve de rol van voorproever op zich. De burgemeester dronk met smaak meerdere glazen melk. Zijn jeugd op de melkveehouderij van zijn vader, in Wijchen bij Nijmegen, kwam daardoor weer heel dichtbij. “Heerlijk. Dit is hoe melk hoort te proeven. Deze melk smaakt naar vroeger.”

Waarop Harm Jan Veenhuis schalks opmerkte: “Maar deze melk is vers, hoor!”

Nadat Thijsen zijn dorst had gelest, verklaarde hij de Melktap Paterswolde van Harm Jan, Geertina, Jan en Petra Veenhuis voor geopend. Alle aanwezigen volgden het voorbeeld van de burgemeester en gingen langs om de melk te proeven, waarbij kon worden gekozen uit rauwe (onbewerkte) en gekookte melk. “Officieel zijn jullie verplicht te vermelden dat melk eerst gekookt moet worden, maar dat is voor de smaak een beetje jammer hè!”, zei de burgervader nog. Rauwe melk smaakt het puurst; gekookte melk enigszins zoet. Petra Veenhuis: “Gezonde mensen kunnen de melk zo drinken, dat doen wij ook en dat is het lekkerste. Maar kleine kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand adviseren we wel boerenmelk eerst te koken”.

 

Bij de statafels op het pleintje voor de melktap was het een vrolijke boel. “Zal ik dan maar weer ‘een meter melk’ halen?”, grinnikte Mark Stroetinga uit Eelde. De opening trok ook veel ouders met kinderen, voor wie de kalfjes in het gras naast de melktap een echt trekpunt bleken. Sommige kinderen waren met volle teugen een melksnor aan het kweken. Voor hen was de werking van de melktapautomaat ook fascinerend om te zien. “Dit wordt een favoriet familieuitje, even met de kids melk halen bij de boer”, voorspelde een jonge vader lachend.

 

Belangstelling was er niet alleen volop tijdens de opening. Tot in de avonduren bleven de melkhalers komen. Mensen moesten soms even wachten tot de klant voor hen melk had getapt, of tot de vijftig liter ketel in het apparaat opnieuw was gevuld met melk uit de grote koeltank. De opvallende animo voor de melktap stemt de familie Veenhuis tot grote vreugde: “Dat het nu al zo goed loopt, is geweldig!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E-mail