• Nieuws
  • Melktap Paterswolde wordt officieel geopend.

Melktap Paterswolde wordt officieel geopend.

Hier staat een foto van familie Veenhuis voor het gebouwtje met de melktap met voor hun het bord met het logo.

 

Waar koop je de lekkerste melk? Dat is toch geen vraag, lijken de roodbonte en zwartbonte koe op het logo van Melktap Paterswolde te denken. ‘Natuurlijk!’, ‘Bij de boer!’ staat er in gedachtewolkjes boven hen te lezen. Zaterdag 3 juni opent burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo de eerste melktap in de wijde omtrek, op het erf bij maatschap Veenhuis aan de Hooiweg 202 in Paterswolde (tegenover landgoed De Braak). Belangstellenden zijn om 11.00 uur van harte welkom om dit mee te maken.

 

 

De broers Harm Jan en Jan runnen met hun echtgenotes Geertina en Petra als vierde generatie Veenhuis een gemengd bedrijf op het familiestee. Naast de melkveehouderij, met koeien die in de zomer buiten grazen, is er een grote kwekerij met snijbloemen, bolchrysanten, aardappelen, pompoenen en groente. De zelfgekweekte producten worden al jaren bij een stalletje aan de weg verkocht. Dat loopt goed – de volle, grote bolchrysanten bijvoorbeeld trekken zelfs vaste klanten uit Delfzijl.

 

Wat is er logischer dan de huisverkoop uit te breiden met de verse, onbewerkte melk van de eigen koeien? “De ‘loop’ is er al”, zegt Harm Jan Veenhuis, terwijl broer Jan druk bezig is met het afwerken van het gebouwtje, waarin de melktapautomaat inmiddels is geplaatst. Met eigen handen en hulp van familie en vrienden is het knusse bouwwerk de afgelopen weken in rap tempo opgetrokken, terwijl het voorjaarswerk op het land en in de kwekerij ook doorging. Nieuwsgierige passanten kunnen op een groot bord lezen wat er staat te gebeuren: ‘Binnenkort hier verse melk tappen’.

 

Verse koemelk is een schaars product. In de directe omgeving van Groningen verder alleen verkrijgbaar in Winsum en Ten Boer, in Noord-Drenthe (voor zover bekend) alleen nog in Zuidvelde. De gunstige ligging van de Melktap Paterswolde wordt nog versterkt door het aanbod van verse aardbeien en Drents Weideijs in de directe omgeving. Liefhebbers van pure en eerlijke producten, rechtstreeks van de boer, komen op het streekje Hooiweg, Verlengde Boterdijk en Schelfhorst goed aan hun trekken.

 

Wie eenmaal verse, onbewerkte melk heeft geproefd, wil niet anders meer. De volle smaak is niet te vergelijken met fabrieksmelk, die allerlei bewerkingen heeft ondergaan. “Gekoelde rauwe melk, vers van de tap, is het aller-lekkerste”, zegt Geertina Veenhuis-Weering, geboren en getogen in Haren. Geertina groeide op aan de Zwanebloemweg in Tuindorp. Zij en haar schoonzus en buurvrouw Petra Veenhuis-Kremer, die opgroeide in Eelde, koken melk alleen bij het maken van bijvoorbeeld vla, warme chocolademelk of pannenkoeken. Rauwe melk is beter te verteren dan gekookte, maar minder geschikt voor zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand.

 

De verse melk van de familie Veenhuis kost één euro per liter. Bij de melktap zijn tegen kostprijs plastic flessen te koop met een inhoud van één of twee liter. Glazen flessen, die beter te reinigen zijn, volgen op termijn. Uiteraard kunnen klanten ook zelf een fles meebrengen. De melk is jaarrond te koop, de kwekerijproducten zijn in het seizoen volop verkrijgbaar. De aardappelen en groenten worden straks bij de melktap ondergebracht. Het bloemenstalletje aan de weg, een oprit verderop, blijft.

 

 

 

E-mail