• De melktap

Rauwe melk, de witte motor.

 

We hebben het hier over rauwe melk, direct van de boer, als superfood, niet dat witte water uit van die kartonnen pakken uit de supermarkt. Supermarktmelk is een dood product, kapot gemaakt door pasteurisatie, of nog erger: sterilisatie. Levend voedsel als rauwe melk daarentegen heeft een natuurlijke werking.

 

Het verhitten van melk doodt niet alleen eventueel aanwezige schadelijke bacteriën, die voor een gezond mens het immuunsysteem op gepaste wijze kunnen uitdagen en daardoor versterken, maar ook goede bacteriën: probiotica, die de spijsvertering ondersteunen door de aanmaak van enzymen of van lipase, waarmee vetten kunnen worden afgebroken. Rauwe melk van goede kwaliteit kan rustig een paar dagen op kamertemperatuur staan.  De melk zal zuur worden door de aanwezige melkzuurbacterieën en is dan gefermenteerd. Het melkzuur, dat is ontstaan door de omzetting van lactose, beschermt ook tegen de bad guys; schadelijke bacterieën houden niet van een zure omgeving. Bij gepasteuriseerde melk kun je dit niet doen. Die is ‘dood’ en gaat vaak rotten. Het proces van verzuren kan worden versterkt door er een bacteriecultuur aan toe te voegen, zoals bij het maken van yoghurt of kefir gebeurt. Afgezien van borstvoeding is er één product dat superieur is aan rauwe melk, en dat is kefir.

 

 

De Masaï.

 

De Masaï zijn het levende bewijs dat rauwe melk gezond is. Zij leven hoofdzakelijk op rauwe geiten- en koeienmelk, bloed en vlees en zijn en lichtend voorbeeld van een gezond volk. Dit kan doordat melk een volwaardig voedingsmiddel is. Alles wat een mens nodig heeft, zit er in. Je zou op alleen melk kunnen leven. Het bevat essentiële aminozuren, eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines A, D, K en de in vet oplosbare variant van vitamine C (die verder alleen in lever voorkomt), mineralen, enzymen, nuttige bacteriën en cholesterol, dat ook een belangrijke functie heeft voor het lichaam en niet per definitie schadelijk is.

 

 

 

Bron: Iris Maier, www.devoedzamekeuken.nl

 

E-mail

De melktap, hoe werkt dat?

 

De melktap is een uit de kluiten gewassen koelkast, in deze koelkast kunnen maximaal 2 melkbussen met ieder een inhoud van 50 liter. De melk wordt in de koelkast koel gehouden.

 

Op geregelde momenten wordt de melk in de bussen geroerd door een soort platte lepel, door het roeren wordt er voor gezorgd dat het room niet bovenop de melk gaat drijven. Hierdoor blijft de gehele inhoud van de melkbussen vol en rijk van smaak.

 

 

Het tappen.

 

Aan de voorzijde van de melktap zit een deurtje, achter dit deurtje bevindt zich de uiteindelijke tap. Achter het deurtje kun je een fles met een inhoud van 1 of 2 liter plaatsen. Een melkkan met deze inhoud is ook mogelijk.

 

Na het plaatsen van de fles of andere verpakking kun je 1 of 2 euro in de daarvoor bestemde gleuf werpen.

 

Vervolgens drukt u op de knop voor 1 liter of voor 2 liter, waarna de melk zal beginnen te stromen.

 

Tot slot heeft u nog de mogelijkheid om op de knop voor een bonnetje te drukken. Op dit bonnetje staan gegevens zoals de temperatuur van de melk en dergelijke.

 

Na afloop van het tappen sluit u het deurtje volledig, hierna zal het gedeelte van de tap door middel van stoom gereinigd worden.

 

 

Flessen.

 

Het is mogelijk om zelf een fles of kan mee te nemen om te laten vullen. Het is ook mogelijk om een fles te kopen bij melktap Paterswolde. In eerste instantie zijn dit plastic flessen, maar na verloop van tijd zullen deze vervangen worden door beter reinigbare glazen flessen.

 

 

Locatie.

 

De melktap staat in een apart gebouwtje bij de boerderij. Als de tijd van het jaar daar geschikt voor is, zijn naast de verse rauwe melk op de boerderij ook groente en aardappelen te verkrijgen. De groenten en aardappelen liggen in een gescheiden gedeelte van het gebouwtje van de melktap.

 

 

 

E-mail